Uncategorized

Przepis na drożdżowe bułeczki. Jesienna rozpusta.

Jesień, podobnie jak pozostałe pory roku żądzą się swoimi prawami. Wszystko dookoła się zmienia, począwszy od ubioru, koloru paznokci, makijażu, wystroju wnętrz kończąc na jedzeniu.

bułeczki drożdżowe, ślimaki z dżemem

Odkąd pamiętam w moim rodzinnym domu zawsze pachniało ciastem drożdżowym. Ten zapach zaczynał unosić się właśnie jesienią i zimą, podczas długich wieczorów. Mama zazwyczaj piekła rogaliki z dżemem jagodowym lub bułeczki. Ten zwyczaj zaczęłam od pewnego czasu przenosić do mojego domu. Co co jakiś czas, będę wrzucała tu różne przepisy naszych ulubionych dań, deserów i przekąsek. Są pyszne ale łatwe do zrobienia.

Jedną z naszych jesiennych rozpust są drożdżowe bułeczki/ślimaki.

A oto przepis:

20 g drożdży ( ja zawsze używam świeżych)
200 ml mleka
100 g masła
500 g mąki pszennej
100 g cukru
2 żółtka
______
Mleko, masło, cukier podgrzewam w rondelku na małym ogniu aż wszystko ze sobą się połączy.

W oddzielnym naczyniu rozrabiam drożdże z 2 łyżkami wody, odrobiną mąki i cukru- pozostawiam ok. 15 min. do wyrośnięcia.

Do dużej miski wsypuje przesianą mąkę, żółtka, wyrośnięty zaczyn + naszą miksturę z rondelka i wszystko dokładnie wyrabiam. Ciasto powinno być delikatne i gładkie- pozostawiamy je do wyrośnięcia na 30 min.
______
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kształt prostokąta. Całość smarujemy dżemem, marmoladą lub prażonymi jabłkami z cynamonem- wszystko wedle gustu. Posmarowane ciasto zawijamy w roladę i kroimy. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak ułożone ślimaki można włożyć od razu do rozgrzanego piekarnika do 180 st na ok. 25/30 min.- lub przed pieczeniem pozostawić na 30 min. do wyrośnięcia.
Ja najczęściej wybieram tą pierwszą opcję.
______
Na wierzch bułeczki można posypać kruszonką, czekoladą lub lukrem- co lubicie.

Kruszonka:
100 g masła (miękkie)
200 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
Wszystkie produkty ze sobą łączymy do uzyskania typowego ‚pokruszonego’ ciasta.

Jak to moja córka mówi: ‚Mamooo, noo pychota’!

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *