Jesień, podobnie jak pozostałe pory roku żądzą się swoimi prawami. Wszystko dookoła się zmienia, począwszy od ubioru, koloru paznokci, makijażu, wystroju wnętrz kończąc na jedzeniu.

bułeczki drożdżowe, ślimaki z dżemem

Odkąd pamiętam w moim rodzinnym domu zawsze pachniało ciastem drożdżowym. Ten zapach zaczynał unosić się właśnie jesienią i zimą, podczas długich wieczorów. Mama zazwyczaj piekła rogaliki z dżemem jagodowym lub bułeczki. Ten zwyczaj zaczęłam od pewnego czasu przenosić do mojego domu. Co co jakiś czas, będę wrzucała tu różne przepisy naszych ulubionych dań, deserów i przekąsek. Są pyszne ale łatwe do zrobienia.

Jedną z naszych jesiennych rozpust są drożdżowe bułeczki/ślimaki.

A oto przepis:

20 g drożdży ( ja zawsze używam świeżych)
200 ml mleka
100 g masła
500 g mąki pszennej
100 g cukru
2 żółtka
______
Mleko, masło, cukier podgrzewam w rondelku na małym ogniu aż wszystko ze sobą się połączy.

W oddzielnym naczyniu rozrabiam drożdże z 2 łyżkami wody, odrobiną mąki i cukru- pozostawiam ok. 15 min. do wyrośnięcia.

Do dużej miski wsypuje przesianą mąkę, żółtka, wyrośnięty zaczyn + naszą miksturę z rondelka i wszystko dokładnie wyrabiam. Ciasto powinno być delikatne i gładkie- pozostawiamy je do wyrośnięcia na 30 min.
______
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kształt prostokąta. Całość smarujemy dżemem, marmoladą lub prażonymi jabłkami z cynamonem- wszystko wedle gustu. Posmarowane ciasto zawijamy w roladę i kroimy. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak ułożone ślimaki można włożyć od razu do rozgrzanego piekarnika do 180 st na ok. 25/30 min.- lub przed pieczeniem pozostawić na 30 min. do wyrośnięcia.
Ja najczęściej wybieram tą pierwszą opcję.
______
Na wierzch bułeczki można posypać kruszonką, czekoladą lub lukrem- co lubicie.

Kruszonka:
100 g masła (miękkie)
200 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
Wszystkie produkty ze sobą łączymy do uzyskania typowego ‚pokruszonego’ ciasta.

Jak to moja córka mówi: ‚Mamooo, noo pychota’!

Smacznego!